Dr. Δημήτρης Τουρλάκης
MD, MSc, PhD

Θεραπεία Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών

πολυκυστικών ωοθηκών

Τί είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Η διάγνωση τίθεται όταν συνυπάρχουν τουλάχιστον 2 από τα εξής 3 κριτήρια : ολιγο- ή ανωοθυλακιορρηξία (απουσία ωορρηξίας), υπερανδρογοναιμία (αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων από τις ωοθήκες) και υπερηχογραφική εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών (συνήθως περισσότερα από 12 ωοθυλάκια διαμέτρου ως 1 εκατοστού σε περιφερική διάταξη στην ωοθήκη).

Ποιά είναι τα συνήθη σημεία και συμπτώματα;

Ανώμαλη περίοδος (συνηθέστερα με μεγάλη καθυστέρηση), ακμή, υπερτρίχωση σε πρόσωπο, στήθος, κοιλιακή χώρα, λιπαρό δέρμα, καφέ κηλίδες σε περιοχές του δέρματος με πτυχές (μελανίζουσα ακάνθωση), υπογονιμότητα είναι τα συνηθέστερα. Στο 80% των γυναικών συνυπάρχει παχυσαρκία. Σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχει επίσης κάποια μορφή αντίστασης στην ινσουλίνη.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Η αντίσταση στην ινσουλίνη που πολύ συχνά συνυπάρχει, αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, εκτός από την προαναφερθείσα ελάττωση της γονιμότητας, λόγω της ανωοθυλακιορρηξίας παρουσιάζεται συχνά υπερπλασία ενδομητρίου (πάχυνση πέραν του φυσιολογικού του ενδομητρίου), η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται είτε φαρμακευτικά είτε χειρουργικά.

Ποιές είναι οι επιλογές θεραπείας;

– Πρώτη επιλογή αποτελούν τα αντισυλληπτικά δισκία. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε γυναίκες που δεν επιθυμούν για το χρονικό αυτό διάστημα εγκυμοσύνη. Ομαλοποιείται έτσι ο κύκλος, μειώνεται η υπετρίχωση και η ακμή και συγχρόνως ελαττώνεται το ποσοστό εμφάνισης υπερπλασίας ενδομητρίου.
– Η απώλεια βάρους σε γυναίκες παχύσαρκες πολύ συχνά βελτιώνει τα συμπτώματα και ομαλοποιεί τον κύκλο.
– Η λήψη μετφορμίνης (Glucophage) σε κάποιες γυναίκες αποκαθιστά την ωορρηξία.
– Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στη φαρμακευτική θεραπεία, μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά καυτηριασμός των μικροκύστεων αυτών (ovarian drilling) για να αποκατασταθεί η επίτευξη ωορρηξίας.

Συνεργασίες

Επιμελητής
Γ’ Κλινική Γυναικολογικής Ογκολογίας
Τηλ. 210 686 7000

Γενική Κλινική Πατρών ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Λαπαροσκοπική & Υστεροσκοπική Χειρουργική

ΑΜΕΑ

Η ιστοσελίδα μας πληροί τις προδιαγραφές για άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με το Web Content Accessibility Guidelines.

Copyright © 2022 Dr. Dimitris Tourlakis. | Πολιτική Απορρήτου

Copyright © 2022 Dr. Dimitris Tourlakis. | Πολιτική Απορρήτου