Dr. Δημήτρης Τουρλάκης
MD, MSc, PhD

Διαταραχές πυελικής στήριξης

Διαταραχές πυελικής στήριξης

Τί είναι οι διαταραχές πυελικής στήριξης;

Τα πυελικά όργανα, δηλαδή η μήτρα, η ουροδόχος κύστη, η ουρήθρα και το έντερο, κρατιούνται στη θέση τους μέσω των μυών και συνδέσμων του πυελικού εδάφους. Οι μύες και οι σύνδεσμοι αυτοί μπορεί να χαλαρώσουν ή να μετακινηθούν, λόγω ηλικίας ή ως αποτέλεσμα εργώδους φυσιολογικού τοκετού, και έτσι να μετακινηθούν τα πυελικά όργανα προς τα κάτω.

Τί επιπτώσεις έχει η χαλάρωση αυτή;

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η αίσθηση βάρους στον κόλπο, σε προχωρημένες περιπτώσεις η πρόπτωση της μήτρας έξω από τον κόλπο, η απώλεια ούρων ή δυσκοιλιότητα, η ανάγκη να σπρώξει η γυναίκα με το δάχτυλο το προπίπτον όργανο μέσα στον κόλπο για να μπορέσει να ουρήσει ή να αφοδεύσει, η δυσκολία στη σεξουαλική επαφή και η επιδείνωση με το βήχα ή γενικά με την αύξηση της κοιλιακής πίεσης, π.χ. όταν σηκώνει βάρη.

Ποιά είναι τα είδη πρόπτωσης;

• Πρόπτωση μήτρας (Η μήτρα κατεβαίνει χαμηλότερα στον κόλπο ή βγαίνει έξω από τον κόλπο).
• Πρόπτωση κολπικού κολοβώματος (Μετά από υστερεκτομή, όταν το τοίχωμα του κόλπου κατεβαίνει προς τα κάτω).
• Κυστεοκήλη (όταν η ουροδόχος κύστη κατεβαίνει προς τα κάτω μέσω του κόλπου).
• Ορθοκήλη (όταν το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου ή ορθό προπίπτει μέσω του κόλπου).
• Εντεροκήλη (όταν το λεπτό έντερο προπίπτει μέσω του κόλπου).

Ποιές είναι οι επιλογές αντιμετώπισης της πρόπτωσης;

• Χρήση πεσσών. Ειδικές συσκευές διαφόρων σχημάτων που τοποθετούνται στον κόλπο για να περιορίσουν την πρόπτωση. Δε λύνουν το πρόβλημα αλλά περιορίζουν τα συμπτώματα. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις που για διάφορους λόγους η γυναίκα δε μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
• Υστερεκτομή. Σε περίπτωση απλής πρόπτωσης μήτρας, μπορεί να αφαιρεθεί αυτή, ιδίως αν συνυπάρχει ινομύωμα ή κάποια άλλη ένδειξη για υστερεκτομή.
• Κολπορραφία. Υπάρχουν δύο τύποι, η πρόσθια και η οπίσθια. Κατά την πρόσθια κολπορραφία, αφού γίνει μια τομή στον κόλπο, απωθείται η ουροδόχος κύστη προς τα πάνω και τοποθετούνται ραφές για τη στήριξη του πυελικού εδάφους. Κατά την οπίσθια κολπορραφία, απωθείται αντίστοιχα το ορθό τμήμα του εντέρου και τοποθετούνται ραφές για τη διατήρηση της στήριξης.
• Ασκήσεις Kegel. Είναι ασκήσεις με μέτρια αποτελέσματα, με τις οποίες η γυναίκα προσπαθεί να συσπά εκούσια τους μύες της πυέλου για να τους ενδυναμώσει.
• Τοποθέτηση πλεγμάτων. Σε περίπτωση που η κολπορραφία δε βελτιώνει το αποτέλεσμα ή έχουμε υποτροπή πρόπτωσης μετά από κολπορραφία, και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, μπορεί να τοποθετηθεί ένα δίχτυ συνήθως από πολυπροπυλένιο στο πυελικό έδαφος, το οποίο προκαλεί την ανάπτυξη συνδετικού ιστού και ισχυροποιεί την πυελική στήριξη.

Τί πρέπει να προσέξει μετεγχειρητικά;

Μετά την επέμβαση, η γυναίκα θα παραμείνει στην κλινική για 4-5 ημέρες κατά μέσο όρο. Τις πρώτες ημέρες θα έχει ουροκαθετήρα, αλλά και μετά την αφαίρεση αυτού, για κάποιες ημέρες μπορεί να έχει κάποια δυσκολία στην ούρηση. Θα πρέπει η γυναίκα μετά από οποιαδήποτε επέμβαση να αποφύγει τα βάρη και τις σεξουαλικές επαφές για 3 τουλάχιστον μήνες, και την κούραση γενικότερα.
Θα πρέπει να συζητηθούν τα ποσοστά υποτροπής μετά από κάθε αντιμετώπιση ή επέμβαση και οι πιθανές επιπλοκές, ιδίως μετά την τοποθέτηση πλέγματος.

Συνεργασίες

Επιμελητής
Γ’ Κλινική Γυναικολογικής Ογκολογίας
Τηλ. 210 686 7000

Γενική Κλινική Πατρών ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Λαπαροσκοπική & Υστεροσκοπική Χειρουργική

ΑΜΕΑ

Η ιστοσελίδα μας πληροί τις προδιαγραφές για άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με το Web Content Accessibility Guidelines.

Copyright © 2022 Dr. Dimitris Tourlakis. | Πολιτική Απορρήτου

Copyright © 2022 Dr. Dimitris Tourlakis. | Πολιτική Απορρήτου