Dr. Δημήτρης Τουρλάκης
MD, MSc, PhD

Μαρσιποποίηση βαρθολινείου αδένα

Πού βρίσκονται οι βαρθολίνειοι αδένες;

Είναι δύο μικροί αδένες που βρίσκονται εκατέρωθεν της εισόδου του κόλπου πίσω από τα μικρά χείλη και εκκρίνουν μέσω ενός αγωγού βλέννη που υγραίνει την είσοδο του κόλπου. Σε φυσιολογικές συνθήκες δεν ψηλαφώνται.

Τί είναι η κύστη βαρθολίνειου αδένα;

Όταν ο αγωγός που μεταφέρει τη βλέννη προς τα έξω φράξει για κάποιο λόγο, συνήθως από κάποια φλεγμονή, ο αδένας διογκώνεται και μαζεύει υγρό σχηματίζοντας μια κύστη. Αν η κύστη μεγαλώσει αρκετά, μπορεί να δώσει συμπτώματα, δηλαδή πόνο και δυσπαρεύνεια.

Τί είναι το απόστημα βαρθολίνειου αδένα;

Το απόστημα προκύπτει, όταν ο αδένας μολυνθεί από κάποιο μικρόβιο. Το αποτέλεσμα είναι ο αδένας ή η κύστη, αν έχει δημιουργηθεί, να γεμίσει με πύον και να προκληθεί έντονο άλγος και ερεθισμός της περιοχής με ερυθρότητα. Συνήθως οφείλεται σε περισσότερα του ενός μικροβίου. Σε περίπτωση που από την τάση το απόστημα βρει δίοδο προς τα έξω, συνήθως σπάζοντας, η γυναίκα ανακουφίζεται προσωρινά. Μπορεί η γυναίκα να παρουσιάσει και πυρετό.

Ποιές είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

• Αν διαγνωστεί μια απλή κύστη χωρίς φλεγμονή, η πρώτη αντιμετώπιση μπορεί να είναι απλά παραμονή στη μπανιέρα σε ζεστό νερό με προσθήκη αλατιού 3 φορές την ημέρα για μερικές ημέρες. Τα αποτελέσματα είναι πολλές φορές εντυπωσιακά.
• Σε περίπτωση επώδυνου αποστήματος, αρχική αντιμετώπιση είναι συνήθως η διενέργεια μιας μικρής τομής με νυστέρι με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Έτσι παροχετεύεται το πύον και η γυναίκα ανακουφίζεται άμεσα. Ακολουθεί η τοποθέτηση γάζας εμποτισμένης με αντιβιοτικό και οι καθημερινές αλλαγές μέχρι την επούλωση.
• Μαρσιποποίηση βαρθολίνειου αδένα. Πραγματοποιείται σε περίπτωση υποτροπής, μετά την παροχέτευση του αποστήματος. Γίνεται στο χειρουργείο υπό αναισθησία και με τη μέθοδο αυτή γίνεται μια τομή στον αδένα και τοποθετούνται ραφές που κρατούν το τοίχωμα του αδένα ανοιχτό, δένοντας το τοίχωμα του αδένα με το βλεννογόνο του κόλπου. Με τον τρόπο αυτό κρατάμε τον αδένα ανοιχτό μέχρι να κλείσει σταδιακά από μέσα προς τα έξω. Έτσι ελαττώνονται οι πιθανότητες υποτροπής.
• Αφαίρεση του αδένα. Πραγματοποιείται σπάνια, σε περίπτωση που υπάρχει υποψία καρκίνου του αδένα.
• Αντιβίωση. Δίνεται συνήθως πριν την διάνοιξη αποστήματος, για να υποχωρήσει η φλεγμονή.

Συνεργασίες

Επιμελητής
Γ’ Κλινική Γυναικολογικής Ογκολογίας
Τηλ. 210 686 7000

Γενική Κλινική Πατρών ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Λαπαροσκοπική & Υστεροσκοπική Χειρουργική

ΑΜΕΑ

Η ιστοσελίδα μας πληροί τις προδιαγραφές για άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με το Web Content Accessibility Guidelines.

Copyright © 2022 Dr. Dimitris Tourlakis. | Πολιτική Απορρήτου

Copyright © 2022 Dr. Dimitris Tourlakis. | Πολιτική Απορρήτου