Dr. Δημήτρης Τουρλάκης
MD, MSc, PhD

Έκτοπη Κύηση (Εξωμήτριος)

Έκτοπη Κύηση

Τί είναι η έκτοπη (ή εξωμήτριος) κύηση;

Έκτοπος θεωρείται μία κύηση όταν η εμφύτευση του εμβρύου πραγματοποιείται σε οποιαδήποτε θέση, εκτός της φυσιολογικής, στην ενδομητρική κοιλότητα.
Η συχνότερη θέση εμφύτευσης (98%) είναι στη σάλπιγγα. Άλλες σχετικά σπάνιες εντοπίσεις είναι στον τράχηλο της μήτρας, στην ωοθήκη ή στην περιτοναϊκή κοιλότητα.
Όσο το κύημα μεγαλώνει πιέζει τους γύρω ιστούς και μπορεί η σάλπιγγα να σπάσει προκαλώντας αιμορραγία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή της γυναίκας, και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα χειρουργικά.

Ποιές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο για εξωμήτριο κύηση;

Αυξημένο κίνδυνο έχουν γυναίκες που έχουν στο ιστορικό κάποια πυελική φλεγμονή (φλεγμονή σε μήτρα, σάλπιγγες ή γύρω όργανα), προηγούμενη εξωμήτριο κύηση, που έχουν χειρουργηθεί ξανά στην κοιλιά ή πιο συγκεκριμένα στις σάλπιγγες, γυναίκες με ενδομητρίωση, μεγάλης ηλικίας, καπνίστριες.

Ποιά συμπτώματα μπορεί να δώσει;

• Κοιλιακό άλγος, το οποίο μπορεί να είναι οξύ σε περίπτωση ρήξης της σάλπιγγας.
• Αδυναμία, τάση λιποθυμίας, αίσθημα ζάλης, από απώλεια αίματος
• Κολπική αιμόρροια

Όλα αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως μετά τη ρήξη της σάλπιγγας.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Αφού ο γυναικολόγος πάρει ένα πλήρες ιστορικό, θα γίνει ένα διακολπικό υπερηχογράφημα, μια γενική εξέταση αίματος και δύο ή περισσότερες μετρήσεις της βήτα χορειακής γοναδοτροπίνης αίματος. Η ανάδειξη στο υπερηχογράφημα εμβρύου εντός της ενδομητρικής κοιλότητας ουσιαστικά αποκλείει την πιθανότητα εξωμητρίου κύησης, καθώς η ετερότοπη κύηση, δηλαδή η ύπαρξη συγχρόνως και ενδομητρίου και εξωμητρίου κύησης, συμβαίνει μόνο σε περίπου 1 στις 10.000 κυήσεις.

Ποιές είναι οι επιλογές θεραπείας;

Οι επιλογές είναι δύο, φαρμακευτική θεραπεία ή χειρουργική θεραπεία. Η φαρμακευτική θεραπεία με μεθοτρεξάτη μπορεί να επιλεγεί σε περίπτωση που η γυναίκα είναι αιμοδυναμικά σταθερή και το υπερηχογραφικό μέγεθος του κυήματος είναι μικρότερο από 4 εκατοστά ή 3,5 εκατοστά με θετική καρδιακή λειτουργία. Συνήθως γίνεται μία δόση μεθοτρεξάτης ενδομυϊκά (50mg/m2) και ακολουθούν μετρήσεις της β-χορειακής γοναδοτροπίνης για να διαπιστωθεί αν το κύημα σταμάτησε να αναπτύσσεται και άρχισε να απορροφάται.
Η χειρουργική θεραπεία μέσω λαπαροσκόπησης μπορεί να είναι συντηρητική, με σαλπιγγοτομία (γίνεται μια τομή στη σάλπιγγα και αφαιρούνται τα προϊόντα της κύησης) ή σαλπιγγεκτομία (αφαιρείται ολόκληρη η σάλπιγγα μαζί με το κύημα), η οποία και θεωρείται μέθοδος εκλογής, καθώς η διατήρηση της σάλπιγγας στις περισσότερες περιπτώσεις αυξάνει τον κίνδυνο νέας εξωμητρίου κύησης στο μέλλον. Γίνεται υπό γενική αναισθησία.
Η επιλογή της ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης προκύπτει συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα σε κάθε γυναίκα, καθώς κάθε περίπτωση μπορεί να είναι διαφορετική.

Συνεργασίες

Επιμελητής
Γ’ Κλινική Γυναικολογικής Ογκολογίας
Τηλ. 210 686 7000

Γενική Κλινική Πατρών ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Λαπαροσκοπική & Υστεροσκοπική Χειρουργική

ΑΜΕΑ

Η ιστοσελίδα μας πληροί τις προδιαγραφές για άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με το Web Content Accessibility Guidelines.

Copyright © 2022 Dr. Dimitris Tourlakis. | Πολιτική Απορρήτου

Copyright © 2022 Dr. Dimitris Tourlakis. | Πολιτική Απορρήτου