Dr. Δημήτρης Τουρλάκης
MD, MSc, PhD

Συμβουλές για το Θηλασμό

Συμβουλές για το Θηλασμό

Γιατί είναι σημαντικός ο θηλασμός για το μωρό;

Το γάλα που παράγεται τις πρώτες ημέρες (πρωτόγαλα) βοηθά να λειτουργήσει καλύτερα το πεπτικό σύστημα του μωρού. Το γάλα της μητέρας περιέχει πολλά αντισώματα που προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις. Τα μωρά που πίνουν το γάλα της μητέρας υποφέρουν πιο σπάνια από άσθμα, αλλεργίες και κωλικούς.

Γιατί είναι σημαντικός ο θηλασμός για τη γυναίκα;

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού παράγεται από τον οργανισμό ωκυτοκίνη, που βοηθά τη μήτρα να συσπάται και να επιστρέψει στις φυσιολογικές προ εγκυμοσύνης διαστάσεις. Επίσης, μειώνει την κολπική αιμόρροια μετά τη γέννα. Μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη απώλεια βάρους που πήρε η γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη, και το κυριότερο, βοηθά στην ανάπτυξη στενότερης σχέσης και επικοινωνίας μεταξύ μητέρας και μωρού.

Πώς θα ξεκινήσω το θηλασμό και πώς θα διατηρηθεί η απαραίτητη παραγωγή γάλατος για το μωρό;

Τα μωρά γεννιούνται με το αντανακλαστικό του θηλασμού. Είναι μια πράξη τελείως φυσική και δε θα πρέπει να αγχώνεστε για αυτή. Φέρτε το μωρό στην κατάλληλη θέση που θα σας υποδείξει η μαία προς το μαστό και όχι το αντίστροφο. Το μωρό θα πρέπει να θηλάζει όποτε το επιθυμεί.
Για να σταματήσετε το θηλασμό, αν το μωρό δεν το κάνει από μόνο του, τοποθετήστε ένα δάχτυλο μεταξύ του μαστού και του στόματος του μωρού. Συνήθως τα μωρά θηλάζουν 10-15 λεπτά από κάθε μαστό. Αφήστε το μωρό να επιλέξει μόνο του τους ρυθμούς του.
Για να διατηρηθεί η απαραίτητη παραγωγή γάλατος, θα πρέπει ο θηλασμός να είναι τακτικός και να γίνεται εναλλάξ στους δύο μαστούς. Σε περίπτωση που νιώθετε πόνο λόγω της τάσης των μαστών από τη μεγάλη ποσότητα γάλατος, χρησιμοποιείστε μια αντλία για να αδειάσετε το στήθος και αποθηκεύστε το γάλα για το μωρό.

Πώς θα διατηρήσετε τις θηλές καθαρές και χωρίς πληγές;

Πληροφορηθείτε τις κατάλληλες θέσεις για θηλασμό. Χρησιμοποιείστε το δάχτυλο για να διακόψετε το θηλασμό και όχι απλά τραβώντας το μωρό μακριά από τη θηλή. Περιποιηθείτε τις θηλές με νερό και ουδέτερο σαπούνι και απαλά σφουγγάρια, και όχι με αρωματικά και κρέμες που προκαλούν ξηρότητα.

Συνεργασίες

Επιμελητής
Γ’ Κλινική Γυναικολογικής Ογκολογίας
Τηλ. 210 686 7000

Γενική Κλινική Πατρών ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Λαπαροσκοπική & Υστεροσκοπική Χειρουργική

ΑΜΕΑ

Η ιστοσελίδα μας πληροί τις προδιαγραφές για άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με το Web Content Accessibility Guidelines.

Copyright © 2022 Dr. Dimitris Tourlakis. | Πολιτική Απορρήτου

Copyright © 2022 Dr. Dimitris Tourlakis. | Πολιτική Απορρήτου