Dr. Δημήτρης Τουρλάκης
MD, MSc, PhD

Παρακολούθηση στην Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση

Τί είναι η εμμηνόπαυση και τί σημεία και συμπτώματα μπορεί να δώσει;

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτείται από την τελευταία περίοδο στη ζωή της γυναίκας. Στα τελευταία χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, συνήθως παρατηρείται μια μεταβολή στη συχνότητα της περιόδου. Οι ωοθήκες δεν παράγουν πια αρκετά οιστρογόνα για να αναπτυχθεί το ενδομήτριο και έτσι σταματά η περίοδος. Η μέση ηλικία στην οποία συμβαίνει αυτό είναι τα 51 έτη. Για να εκμηδενιστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης πρέπει να έχει περάσει ένα έτος από την τελευταία περίοδο.
Η εμμηνόπαυση μπορεί να επέλθει και χειρουργικά μετά από αφαίρεση των ωοθηκών. Με τυχόν αφαίρεση της μήτρας μόνο σταματά φυσικά η περίοδος, αλλά δε συνοδεύεται από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, εκτός αν αφαιρεθούν και οι ωοθήκες.

  • Το πιο κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις. Παρουσιάζονται σε διάφορους βαθμούς, σε ποσοστό ως 75% των γυναικών, ως μια ξαφνική αίσθηση θερμότητας στο πάνω μέρος του σώματος και στο πρόσωπο. Το δέρμα κοκκινίζει και η γυναίκα ιδρώνει. Οι εξάψεις έχουν διάρκεια από μερικά δευτερόλεπτα ως αρκετά λεπτά και μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία και διαταραχές στη διάθεση.
  • Η εμμηνόπαυση επιφέρει αλλαγές και στο ουρογεννητικό σύστημα. Ξηρότητα κόλπου με πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και κολπίτιδες, ουρηθρίτιδες και κυστίτιδες παρουσιάζονται συχνά στην εμμηνόπαυση.
  • Μετά την εμμηνόπαυση, αυξάνεται η απώλεια οστικής μάζας. Η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οστεοπόρωσης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την πιθανότητα καταγμάτων, με πιο συχνά αυτά του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης και του καρπού.
  • Τα οιστρογόνα προστατεύουν από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτή η προστατευτική δράση εκλείπει κατά την εμμηνόπαυση.

Πώς αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα;

Η ορμονική θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Τα οιστρογόνα δίνονται σε συνδυασμό με προγεσταγόνα για να αντισταθμίζουν τη δράση των οιστρογόνων στο ενδομήτριο, εκτός φυσικά αν έχει αφαιρεθεί η μήτρα. Τα οιστρογόνα λύνουν το πρόβλημα των εξάψεων, της κολπικής ξηρότητας και των ουρολοιμώξεων. Προστατεύουν επίσης από την απώλεια οστικής μάζας.

Πώς γίνεται η λήψη των ορμονών;

Μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους : Χάπια από το στόμα, κολπικά υπόθετα ή κρέμες, διαδερμικά (αυτοκόλλητα). Είναι σύνηθες τους πρώτους μήνες να παρουσιαστεί κάποια ανώμαλη κολπική αιμόρροια, αλλά μετά από ένα χρόνο στις περισσότερες γυναίκες η αιμόρροια σταματά.

Ποιές είναι οι παρενέργειες της θεραπείας;

Η ορμονική θεραπεία μπορεί να αυξήσει λίγο τον κίνδυνο για καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια καθώς και για καρκίνο του μαστού, σε κάποιες γυναίκες. Συνιστάται για την ελάττωση του κινδύνου να λάβει η γυναίκα την ενδεδειγμένη θεραπεία στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση και για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Τέλος, για κάποιες γυναίκες είναι ενοχλητική η κολπική αιμόρροια που μπορεί να εμφανιστεί κατά τους πρώτους μήνες λήψης των ορμονών.

Συνεργασίες

Επιμελητής
Γ’ Κλινική Γυναικολογικής Ογκολογίας
Τηλ. 210 686 7000

Γενική Κλινική Πατρών ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Λαπαροσκοπική & Υστεροσκοπική Χειρουργική

ΑΜΕΑ

Η ιστοσελίδα μας πληροί τις προδιαγραφές για άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με το Web Content Accessibility Guidelines.

Copyright © 2022 Dr. Dimitris Tourlakis. | Πολιτική Απορρήτου

Copyright © 2022 Dr. Dimitris Tourlakis. | Πολιτική Απορρήτου