Dr. Δημήτρης Τουρλάκης
MD, MSc, PhD

Εκτομή ή εξάχνωση ενδομητρίου

Εκτομή ή εξάχνωση ενδομητρίου

Τί είναι και πότε γίνεται;

Η καταστροφή του ενδομητρίου επιδιώκεται όταν υπάρχουν μητρορραγίες που δε μπορούν να περιοριστούν φαρμακευτικά, σε γυναίκες κυρίως άνω των 35 ετών και πριν την εμμηνόπαυση, και ειδικότερα σε γυναίκες που δεν έχουν πια επιθυμία για τεκνοποίηση αλλά θέλουν να διατηρήσουν τη μήτρα.
Μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξάχνωση χρησιμοποιώντας είτε μικροκύματα, ραδιοσυχνότητα, κρυοπηξία, θερμότητα μέσω ενός μπαλονιού που εισάγεται στη μήτρα, είτε με τη χρήση του ρεσεκτοσκοπίου (ειδικό υστεροσκόπιο), με χειρουργική εκτομή και αφαίρεση του ενδομητρίου.
Το ρεσεκτοσκόπιο εισάγεται μέσω του κόλπου, όπως σε κάθε υστεροσκοπική επέμβαση, και μέσω μιας αγκύλης (loop) συνδεδεμένης με ηλεκτρικό ρεύμα, αφαιρείται το ενδομήτριο σε κομμάτια.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση και τί πρέπει να προσέξω μετά;

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως περίπου 30-40 λεπτά. Μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχει πόνος όπως της περιόδου για 1-2 ημέρες, που αντιμετωπίζεται με αναλγητικά, έκκριση υγρών και σταγόνων αίματος για λίγες μέρες ως λίγες εβδομάδες και συχνοουρία.

Μπορεί η γυναίκα να μείνει έγκυος μετά την εκτομή του ενδομητρίου;

Κατά πάσα πιθανότητα όχι αλλά αυτό δεν είναι 100% βέβαιο. Βέβαια, στην όχι συχνή περίπτωση εγκυμοσύνης, τα ποσοστά αποβολών είναι πολύ μεγάλα. Γι’ αυτό όποια γυναίκα επιθυμεί εγκυμοσύνη δε θα πρέπει να υπόκειται σε αυτό το είδος της επέμβασης. Η χειρουργική στείρωση είναι μια καλή επιλογή μετά την εκτομή του ενδομητρίου.

Υπάρχουν αντενδείξεις για την εκτομή;

Δε θα πρέπει να διενεργείται στις παρακάτω περιπτώσεις:

• Ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας
• Υπερπλασία ενδομητρίου ή καρκίνος
• Πρόσφατη κύηση ή επιθυμία τεκνοποίησης
• Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Συνεργασίες

Επιμελητής
Γ’ Κλινική Γυναικολογικής Ογκολογίας
Τηλ. 210 686 7000

Γενική Κλινική Πατρών ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Λαπαροσκοπική & Υστεροσκοπική Χειρουργική

ΑΜΕΑ

Η ιστοσελίδα μας πληροί τις προδιαγραφές για άτομα με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με το Web Content Accessibility Guidelines.

Copyright © 2022 Dr. Dimitris Tourlakis. | Πολιτική Απορρήτου

Copyright © 2022 Dr. Dimitris Tourlakis. | Πολιτική Απορρήτου